Обласна асоціація хірургів Житомирщини

На головну  Мапа сайту  Контактна Iнформацiя

Житомирщина долучилася до проекту "Комунікації у сфері репродуктивного здоров'я та здоров'я матері і дитини"

e-mail Друк

У Житомирі, 14 березня, відбулася презентації інформаційно-освітнього міжнародного проекту "Комунікації у сфері репродуктивного здоров'я та здоров'я матері і дитини", за участі Надзвичайного та Повноважного Посла Швейцарської Конфедерації в Україні Крістіана Шьоненбергера, представників ЮНІСЕФ, заступника директора Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги Міністерства охорони здоров'я України Світлани Осташко, голови Житомирської облдержадміністрації Сергія Рижука та голови обласної ради Йосипа Запаловського.

Під час міжнародної зустрічі відбулося підписання меморандуму про співпрацю. І, як зауважив очільник області, підписанню цього документу з представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні передувала багаторічна плідна співпраця. Так, одним із її результатів є функціонування на території області потужного перинатального центру, а також декількох сучасних центрів охорони здоров'я матері та дитини, що значно зменшило малюкову та материнську смертність в області.

Інформаційно-освітній міжнародний проект "Комунікації у сфері репродуктивного здоров'я та здоров'я матері і дитини" розроблений на основі попереднього досвіду роботи ЮНІСЕФ та Швейцарської агенції розвитку та співробітництва в царині здоров'я дітей та матерів в Україні, а також на основі співпраці з Міністерством охорони здоров'я і Житомирською областю. Тривалість проекту визначена трьома наступними роками - з 2013 по 2015 роки - та впроваджується у Житомирській, Рівненській, Івано-Франківській областях та АР Крим, а також на національному рівні. Кошторисна вартість проекту становить близько 2 мільйонів швейцарських франків на два роки, що включає національний компонент і фінансування чотирьох пілотних проектів, учасником одного з яких і є Житомирщина. Проект сконцентрується на інформаційно-освітній роботі з населенням щодо питань репродуктивного здоров'я та здоров'я матері і дитини. Також метою проекту є покращити знання та навички медичних працівників із консультування пацієнтів щодо планування вагітності, безпечної вагітності та пологів, здоров'я та розвитку дітей від 0 до 3 років.

Надзвичайний та Повноважний Посол Швейцарської Конфедерації в Україні Крістіан Шьоненбергер, звертаючись до житомирських партнерів, зазначив, що актуальність нового проекту пов'язана з тим, що традиційні системи охорони здоров'я мають деякі обмеження і на певному етапі виникає проблема у підтриманні належного рівня надання медичних послуг. Іноземний посол зауважив, що ведення здорового способу життя, яке пропагується проектом, надасть можливість зекономити кошти на надання медичної допомоги: "Парламент Швейцарської Конфедерації обговорює можливість зменшення витрат уже зараз. І в цьому плані суттєву роль відіграє відновлення акцентів на профілактиці. Звичайно, це дуже ефективний і рентабельний підхід, але основна складність полягає у тому, що ми маємо змінити свій спосіб життя".

Присутня на брифінгу заступник директора Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги Міністерства охорони здоров'я України Світлана Осташко подякувала керівництву Житомирської області за наполегливу роботу у впровадженні нових медичних технологій.

За словами Світлани Осташко, міжнародний проект "Комунікації у сфері репродуктивного здоров'я та здоров'я матері і дитини" стане новим кроком у підвищенні знань не лише медичних працівників, а саме сімей у питаннях збереження здоров'я: "Міністерство охорони здоров'я України впевнене, що подальша плідна співпраця у напрямку впровадження нових перинатальних і комунікативних технологій сприятимуть тому, що українські жінки будуть народжувати дітей у безпечних умовах, виховуватимуть їх у комфортному середовищі, що зробить наші сім'ї щасливими".

Прес-служба МОЗ України