Обласна асоціація хірургів Житомирщини

На головну  Мапа сайту  Контактна Iнформацiя

Засідання президії асоціації хірургів України

e-mail Друк

conference18.09.2015р. в м. Києві на базі Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова відбулось засідання президії асоціації хірургів України. На засіданні виступив заступник міністра охорони здоров’я України Шафранський В.В., який зупинився на деяких аспектах трансформування медичної галузі та хірургічної служби зокрема. В майбутньому планується організація міжрайонних спеціалізованих відділень. Приклад - Дніпропетровська область. В роботі відділень не доцільно зосереджувати в одному відділенні «чистих» та «гнійних» хворих, що спостерігалось при перевірці організації роботи хірургічних відділень в різних регіонах України. Окремо була виставлена проблема трансплантології в Україні. Сьогодні Україна «пасе задніх», не говорячи про успіх в Білорусі та країнах Європи. Така ситуація пов’язана з відсутністю закону про трансплантацію.

Виступив академік, д.м.н., завідувач кафедрою хірургії №3 НМУ ім. О.О. Богомольця, який висвітив проблеми хірургічної служби в Україні. Сьогодні в Україні не вистачає біля 1700 хірургів, з них біля 1000 в ЦРЛ та ЦМЛ. 30% - хірурги пенсійного віку, більша половина їх глибокого пенсійного віку, особливо в ЦРЛ. За рік в державі підготовлюється 120-170 хірургів-інтернів. Молодь не охоче йде в хірургію, що пов’язано в першу чергу з мотивацією, не баченням перспективи та соціальним становищем медиків в суспільстві.

Виступив віце-президент асоціації хірургів України М.Ю. Нечитало. В зв’язку з неузгодженістю роботи МОЗ та Верховною радою України не прийнято закон про лікарське самоврядування, що дозволило би проводити атестацію, підготовку кадрів професійним асоціаціям, що напевно би вплинуло на рівень кваліфікації хірургів України. Щодо роботи з’їзду хірургів України, доцільно звернутись на сайт асоціації.

На сьогоднішній день є 409 делегатів з’їзду, в розрахунку 1 від 8 хірургів, плануються внески: для учасників з’їзду - 500 грн. (папка з матеріалами), для делегатів - 1500 грн. (ланч, фуршет, папка з матеріалами).

Голова Асоціації хірургів Житомирської області
професор Русак П.С.